Sözleşmeli personel hangi statüde?
Sözleşmeli personel (KKSP), Türkiye’deki kamu personel sisteminin mevzuatında “tanımlanmamış” bir statüdür. Başlangıçta bütçe yasalarında yer alan düzenlemeyle devlet planlama teşkilatı için getirilen bu uygulama, daha sonra hızla yaygınlaşmıştır.
Sözleşmeli personel memur statüsünde mi?
Kamu personeli kanunlarına (057, 926, 2547, 2914) bakıldığında istisnanın, memur statüsünün zorunlu olduğu sözleşmeli personel uygulaması olduğu görülmektedir.
657’ye tabi memurlar kimlerdir?
Mevcut kuruluş şekli ne olursa olsun, Devletin ve diğer kamu tüzel kişilerinin genel yönetim esaslarına göre yürüttükleri asli ve sürekli kamu hizmetlerini görmekle görevli olanlar, 657 sayılı Kanuna göre memur sayılır.
4 B sözleşmeli personel Devlet memuru mudur?
Sözleşmeli personel: 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrasına göre; kamu idareleri ile kurum ve kuruluşlarında mali yılın belirli bir süresi için sözleşmeli olarak çalıştırılan ve memur statüsünde olmayan kamu görevlileridir.
Sözleşmeli personel memur değil mi?
Sözleşmeli personel, 657 sayılı DMK ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamında oluşturulan “resmi” personel statüsündedir.
Sözleşmeli personel nasıl memur olur?
Üç yıllık hizmet süresini tamamlayan sözleşmeli personel, başvuruları üzerine sözleşmeli personel olarak istihdam edilmeleri esas alınarak kamu görevi kadrolarına atanırlar. Bu kapsamda kamu görevlilerinin bir yıl süreyle diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilmesi mümkün değildir.
657 SK 4 C kapsamında çalışanlar kimlerdir?
4c sistemi, memur olarak çalışan kadrolu çalışanları kapsamaktadır. Ayrıca Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Kurulu’nun ortak görüşüne göre, bu gruba belirli bir sayı ve maaş sınırı dahilinde sözleşmeli çalışanlar da dâhildir.
Sözleşmeli personel iş kanununa tabi mi?
Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan sözleşmeli çalışanlar İş Kanunu hükümlerine tabi olmadıklarından, 4/B sözleşmeleri ile ilgili uyuşmazlıklar iş mahkemelerinin yargı yetkisine girmez. Hem sözleşmenin feshi hem de iş ilişkisinin sona ermesi üzerine kıdem tazminatının ödenmemesiyle ilgili işlemlerin iptali idari mahkemelerin yargı yetkisine girer.
Sözleşmeli personel aday memur mudur?
Kadroya alınan sözleşmeli çalışanlar için memurluk başvurusu yapılamamaktadır. Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan, sözleşmeli çalışanların kadroya geçişini düzenleyen 632 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’yi açıklayan rehberde, memur adaylarına ilişkin hükümlerin, kadrolu çalışan olduktan sonra sözleşmeli çalışanların memurluk ilişkisine uygulanmayacağı belirtilmiştir.
657 istisnai memurluklar nelerdir?
Olağanüstü görevli olabilecek kişiler aşağıda listelenmiştir: Cumhurbaşkanlığı Görevlileri, Türkiye Büyük Millet Meclisi Görevlileri, Milli İstihbarat Teşkilatı Görevlileri, Bakan Yardımcıları, Bakanlık Müşavirleri, Savunma Sanayii Başkanlığı Başkanı, Birinci Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Hukuk Müşavirleri, Daire Başkanları ve Müşavir Hukuk Görevlileri, Diğer Makaleler… •4 Mart 2024
657 memur olma şartları nelerdir?
Devlet Memurları Kanunu’nun 48. maddesinde aranan genel şartlar vatandaşlık, yaş, eğitim, kamu haklarından mahrum olmama, mahkumiyet, askerlik hizmeti ve sağlıktır. Devlet memuru olmak için Türk vatandaşı olmak gerekir. Türk vatandaşlığının hangi şekilde kazanıldığı önemli değildir.
657 hangi kadro?
Hizmet Sınıfları-657/36Genel İdari Hizmetler SınıfıSivil İdari Hizmetler SınıfıSağlık Hizmetleri SınıfıTeknik Hizmetler SınıfıEğitim ve Öğretim Hizmetleri SınıfıHukuk Hizmetleri SınıfıGüvenlik Hizmetleri SınıfıDini Hizmetler SınıfıDaha fazla öğe…
657 4B kimleri kapsıyor?
Yönetmeliğin kapsamına ayrıca 4B personeli, mahalli idare personeli, teşkilat kanunlarına göre çalışan sözleşmeli personel, Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçıları, kamu personeli olmayan aile sağlık personeli, imam, vaiz ve müezzin yardımcıları ile ebe ve hemşire yardımcıları da giriyor.
Sözleşmeli personel kadrolu olur mu?
4/B sözleşmeli personelin bu ve benzeri tüm sorunlarının çözümü, tüm çalışanların ayrımcılık yapılmadan (4/A) kadrosuna geçirilmesiyle mümkün olacaktır. Önceki yıllarda olduğu gibi bu da yasal düzenlemelerle sağlanabilir. “Toplu Sözleşme Tablosu” sendika kazanımları ve mücadeleleri için çok önemlidir.
4A sözleşmeli personel ne demek?
Bir işveren için çalışan ve prim ödeyen kişiler 4a sigortasına kayıtlıdır. Bu bağlamda, çalışan sigorta primleri işverenleri tarafından düzenli olarak ödenir. 4A sigortası iş kazaları, meslek hastalıkları, sağlık, maluliyet ve yaşlılık sigortasını içerir.
Sözleşmeli memur 4A mı?
4A sigortası kimleri kapsar? Özel bir iş yerinde sözleşme kapsamında çalışan kişiler 4A sigortalı kişilerdir. Genellikle, bir işverene bağlı olarak çalışan çalışanlar ve personel 4A kapsamına girer.
Sözleşmeli personel aday memur mudur?
Kadroya alınan sözleşmeli çalışanlar için memurluk başvurusu yapılamamaktadır. Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan, sözleşmeli çalışanların kadroya geçişini düzenleyen 632 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’yi açıklayan rehberde, memur adaylarına ilişkin hükümlerin, kadrolu çalışan olduktan sonra sözleşmeli çalışanların memurluk ilişkisine uygulanmayacağı belirtilmiştir.
Sözleşmeli personel kadrolu olur mu?
İstihdam edilecek sözleşmeli personele ilişkin olarak Devlet Memurları Kanunu’nun 4B maddesi 3+1 modeline göre yeniden düzenleniyor. Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden sonra kamu hizmetine giren sözleşmeli personel, üç yıllık hizmetin ardından kamu hizmeti kadrolarına atanacak.
Sözleşmeli memur hangi dereceden başlar?
Üç yıllık bir üniversiteden mezun olanlar mesleki yaşamlarına 10. derece ve 2. seviyeden başlarlar. En fazla 1. seviyeye kadar ilerleyebilirler. Dört yıllık bir üniversiteden mezun olanlar ise çalışmalarına 9. derece ve 1. seviyeden başlarlar.