İstinaf mahkemesi kararı onarsa ne olur?
Ceza davasının yeniden açılması sonucunda, İstinaf Mahkemesi ya “temyizi esastan reddetmeye” ya da ilk derece mahkemesinin kararını iptal edip “yeni bir hüküm” vermeye karar verir. Her iki durumda da, koşullar karşılanırsa, İstinaf Mahkemesinin kararı Yargıtay’a temyiz edilebilir.
İstinaftan dönen dosya ne zaman sonuçlanır?
Temyiz şartları: Temyiz, ilk derece mahkemesinin kararının üst mahkeme tarafından usul ve esas yönünden incelenmesidir. Aynı zamanda, temyiz dosyası karar duruşmasından itibaren bir ay içinde ve gerekçeli kararın verilmesinden itibaren iki ay içinde kapatılır.
İstinaf mahkemesinden sonra ne olur?
Temyiz başvurusu yapıldıktan sonra, dava Bölge Mahkemesi’nde esas hakkında görüşülmeden önce bir “ön inceleme prosedürü” gerçekleşir. Bu süreç Medeni Kanun’un 352. maddesinde düzenlenmiştir. Ön inceleme, komite üyelerinden biri tarafından yapılır ve ön inceleme sonucunda alınan karar komite tarafından verilir.
İstinaf dosyayı bozarsa ne olur?
İstinaf Mahkemesi bir kararı bozarsa ne olur? İstinaf Mahkemesi, ilk derece mahkemesinin kararının hukuka uygun olmadığına karar verirse kararı bozar veya daha doğrusu ilk derece mahkemesinin kararını iptal eder.
İstinaftan sonra dosya nereye gider?
Bölge Adliye Mahkemesi, ilk derece mahkemesinin kararına karşı yapılan itirazı reddederse (yani kararı onaylarsa), Bölge Adliye Mahkemesi kararı Yargıtay’ın iptal kararıyla bozulur ve dosya ilk derece mahkemesine gönderilir.
İstinaftan sonra nereye itiraz edilir?
CMK. Madde 308/A – Bölge Mahkemesi Ceza Dairelerinin kesin kararlarına karşı, Bölge Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı, kendiliğinden veya talep üzerine, kararın verildiği tarihten itibaren otuz gün içinde kararı veren daireye itiraz edebilir.
İstinafta dosyası ne kadar bekler?
Temyiz Mahkemesi’ndeki dava ne zaman tamamlanacak? Temyiz Mahkemesi’ndeki davanın tamamlanması için gereken süre, davanın karmaşıklığına, mahkeme yoğunluğuna ve diğer değişkenlere bağlı olarak değişebilir. Genellikle birkaç aydan birkaç yıla kadar sürebilir.
İstinaf mahkemesi kararı ne zaman kesinleşir?
İstinaf Mahkemesine süresi içinde başvuru yapılmazsa, ilk derece mahkemesinin kararı kesindir. İlgili istinaf yapılırsa, mahkeme davayı olgusal ve hukuki açıdan yeniden incelemek zorundadır. Bu durumda, süre sınırı davanın ihtiyaçlarına ve kapsamına göre değişebilir.
İstinafta karara çıkmış dosya ne zaman sonuçlanır?
Karara itiraz edilirse veya kesin bir karar değilse, kararın infazı mümkündür. Karar verilen bir dosya kesin bir dosyadır. Reddedilen bir dosya hakkında gerekçeli karar yazma süresi ceza mahkemelerinde on beş gün, hukuk mahkemelerinde ise bir aydır.
Bir dava kaç kere İstinaf’a gider?
Temyiz, ilk derece mahkemelerinin kararlarının üst mahkeme tarafından olgusal ve hukuki açıdan incelenmesidir. Temyiz başvurusu yapıldığında, hukuk davası üst bölge mahkemesi tarafından ikinci kez incelenir ve bölge mahkemesinin kararı incelenir.
İstinaftan sonra Yargıtay’a gidilir mi?
Elbette, itirazdan sonra itiraz hakkı vardır. Bu noktadan itibaren, itiraz hakkı için gerekli başvuruları yapmak üzere 15 günlük bir süre tanınır. Karar kesinleştikten sonra, kararın tebliğinden itibaren 15 günlük bir süre uygulanır.
İstinaf kesin kararlarına karşı ne yapılabilir?
Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı, Yüksek Bölge Adliye Mahkemesinin kesin kararlarına karşı, kararı veren Yüksek Bölge Adliye Mahkemesine başvurabilir.
İstinaftan döndü ne demek?
Bu sorulardan biri de “temyizde iade edildi” ifadesinin ne anlama geldiğidir. Genellikle sorulan “temyizde iade edildi” ifadesi, bir mahkemenin kararının daha yüksek bir mahkeme olan Temyiz Mahkemesi tarafından yapılan inceleme sonucunda değiştirildiğini veya bozulduğunu belirtir.
İstinaf esastan red verirse ne olur?
Bölge mahkemesinin bu konuda ret kararı vermesi, borçlunun yasal yollarının tüketildiği anlamına gelmez. Borçlu bu karara itiraz edebilir – elbette, daha fazla başvuru şartının karşılanması şartıyla.
İstinaf neyi inceler?
İstinaf mahkemeleri, ilk derece mahkemelerinin nihai kararlarını gözden geçirme yetkisine sahiptir. Başka bir deyişle, istinaf, ilk derece mahkemelerinin kararlarına itiraz etmenin bir yoludur.
İstinaf kesin kararlarına karşı ne yapılabilir?
Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı, Yüksek Bölge Adliye Mahkemesinin kesin kararlarına karşı, kararı veren Yüksek Bölge Adliye Mahkemesine başvurabilir.
İstinaf mahkemesi yeniden yargılama yapar mı?
Usul sebepleri varsa istinaf mahkemesi, istinaf başvurusunun esasını incelemeden, yerel mahkemenin kararının bozulmasına ve dosyanın yeniden yargılama için yerel mahkemeye gönderilmesine karar verebilir (HMK m. 353/1-a).
Hatalı kesin karara karşı ne yapılabilir?
-Kural olarak, taraflar kesin olmayan kararlara karşı yalnızca olağan yasal yollara (şikayet ve temyiz) sahiptir. Ancak istisnai durumlarda, kesin mahkeme kararlarına karşı olağanüstü yasal yollara (temyiz ve yeniden yargılama işlemleri) başvurmak mümkündür.
İstinaf kararı temyiz edilir mi?
Bölge Adliye Mahkemesinin kararına karşı istinaf başvurusu reddedilen veya İlk Derece Mahkemesinin kararı bozularak istinaf incelemesi sonucunda yeni bir karar verilmesi hâlinde aleyhine karar verilen taraf istinaf yoluna başvurma hakkına sahiptir.