Dirilmek kelimesinin kökü nedir?
Eski Türkçedeki tiril – “canlanmak, yaşamak” fiilinden türemiştir.
Kelime kelimesinin kökü nedir?
Etimoloji. Kelime kelimesi, “söylenen, söz” anlamına gelen Arapça كلمة (kalima(t)) kelimesinden ödünç alınmıştır. Arapça kelime, aynı dilde faˁila(t) ölçüsünde de görülen كَلَمَ (kalama) “dedi” fiilinin bir türevidir.
Aslında kelimesinin kökü nedir?
Aslında kelime, “koklamak” anlamına gelen “bur-” fiilinden türemiştir ve isim eki “-un+” fiilinden gelmektedir.
Yargı kelimesinin kökü nedir?
Türkçede “yargı” kelimesi analiz edildiğinde ve “-gi” eki kaldırıldığında, soldaki kök kelime “yar”dır. “Yar” kelimesi Türkçe sözlükte “deniz, göl, nehir gibi su kütlelerinin kıyısında veya karada dik bir yer” olarak tanımlanmaktadır. “Uçurum” anlamına gelir (Püsgüllüoğlu 2010).
Diri ne demek eski Türkçe?
Eski Türkçedeki tirig “diri, diri” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçede yazılı örneği olmayan *tiri- “yaşamak, diri olmak” biçiminden, Eski Türkçe eki +I(g) ile türemiştir.
Baba kelimesinin kökü nedir?
Baba – Nisanyan Sözlüğü. Orta Türkçe “baba” kelimesinden türemiştir, “yaşlı ve saygın adam, baba”.
Evlilik kökü nedir?
marry- – Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe evlēn – “bir ev edinmek” fiilinden türemiştir. Bu fiil Eski Türkçe evlē – “bir yuva sunmak” fiilinden türemiştir.
Yağmur kökü nedir?
Eski Türkçe yaġmur “yağmur” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Eski Türkçe fiil yaġ-‘dan Eski Türkçe eki +mUr ile türemiştir. Daha fazla bilgi için, bkz. oil. Fiili aktif bir fiile dönüştüren arkaik ek +mIr, “yağmur”, “kömür”, “yumurta” ve belki de “çamur” kelimelerinde görülür.
Yalnızın kökü nedir?
Eski Türkçe yalıŋuz veya yalŋus kelimesinden türemiştir ve “yalnız, tek başına” anlamına gelir. Bu kelime, aynı anlama gelen Eski Türkçe yalıŋ kelimesinden türemiştir.
Aşk kelimesinin kökü nedir?
Aşk – Nişanyan Sözlük. “Vahşi, yoğun ve yakıcı aşk” anlamına gelen ˁşḳ kökünden gelen Arapça ˁişḳ عِشْق kelimesinden bir alıntıdır. Bu kelime, fiil formunda Arapça ˁaşiḳa عَشِقَ “aşık olmak, kucaklamak, tutunmak” fiilinin mastarıdır. Bu fiil, Arapça ˁaşaḳ عَشَق “sarmaşık” kelimesiyle ilişkilidir.
Bekçinin kökü nedir?
Muhafız – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe bek “iyi, sağlam, güçlü” kelimesinden, Türkçe +çI ekiyle türemiştir.
Yoksulun kökü nedir?
Orta Türkçedeki “fakir” sözcüğünden türemiştir. Bu sözcük, Eski Türkçedeki yok sözcüğünden, Türkçedeki +sIl ekiyle türemiştir. Daha fazla bilgi için, bkz. Hiçbiri. 13. yüzyıldan sonra ortaya çıkmış olsa da, tüm Türk dillerinde hala eşdeğerleri olan bir sözcüktür.
Dirlik sözcüğünün kökü nedir?
dirlik – Nişanyan Sözlüğü. “Yaşam” anlamına gelen Orta Türkçe tirlik kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Türkçe eki +Uk ile “yaşamak” anlamına gelen Eski Türkçe tiril fiilinden türemiştir.
Uyku kökü nedir?
Uyku – Nisanyan Sözlük. Türkçe-Türkçe uy- fiilinden Türkçe-Türkçe +gU ekiyle türemiştir.
Çay kelimesinin kökü nedir?
Dünyanın pek çok dilinde çay sözcüğünün kökeni, dünyaya yayıldığı Çin dillerine dayanır. Mandarin lehçesinde ç’a, Min lehçesinde (Amoy) t’e ve Kantonca’da çàh, 茶 karakterinin farklı telaffuzlarıdır ve dünya genelinde yaygın olan çayın çeşitli telaffuzlarının kökenini oluştururlar.
Üzülmek kelimesinin kökü nedir?
“Sıkıntı”, “sıkıntı”, “üzüntü” gibi sözcüklerin etimolojik kökeni, “kırmak”, “parçalamak” anlamına gelen Eski Türkçedeki “üz-” fiil köküne dayanmaktadır.
İlmeçer nedir?
İçindekiler: emniyet pimi.
Dirilen ne demek?
Diriliş, bir kişinin veya mitolojik bir varlığın ölümden sonra aynı kişilikle hayata geri döndüğü inancıdır. Bazı hikayelerde beden farklı bir form alır, bazen aynı kalır.
Bilge kelimesinin kökü nedir?
Bil- sözcüğü, bil- fiilinden -gA isim ekiyle türemiş olup bilgili, akıllı, görgülü, olgun ve örnek (kişi), yargıç anlamlarında kullanılmaktadır (Gülensoy, 2011, s. 146; Eyuboğlu, 2004, s. 90; DLT, 2007).