Çaycuma neyi ile meşhur?
Filyos kasabasında Sümerbank Filyos ateş tuğlası fabrikası da bulunmaktadır. Filyos Liman Projesi Çaycuma’nın Filyos kasabasında uygulanmaktadır. Karadeniz’de keşfedilen doğal gaz yatakları ve Türkiye’nin önemli kuvars kristal yatakları da bu ilçede bulunmaktadır.
Çaycuma’da deniz var mı?
Filyos Plajı, Zonguldak ilçesine bağlı Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinde yer almaktadır. Filyos deresinin batısında oldukça büyük bir kumluk alan bulunmaktadır. Filyos Plajı’nda Abacık Mevkii’nden kaleye kadar yüzmek mümkündür. Plaj limanın iki yakasında bulunmakta olup yaklaşık 2 kilometre uzunluğundadır.
Çaycuma’da kaç koyu var?
Çaycuma Kaymakamlığı Belediye Sayısı: 6 Belde Sayısı: 5 İlçe Sayısı: 39 Köy Sayısı: 78
Çaycuma’da ne üretilir?
İlçenin başlıca ekonomik faaliyeti tarımdır. Tarım arazilerinin genellikle sınırlı olduğu Zonguldak ilinde, Filyos Vadisi boyunca uzanan verimli ovalar bitkisel üretim açısından önemlidir. Bu bölgede mısır, sebze ve meyve yetiştirilir. Hayvancılık, özellikle manda yetiştiriciliği de ilçedeki tarımsal faaliyetlerin bir parçasıdır.
Zonguldak’ın en meşhur tatlısı nedir?
HÜPPÜLÜ TATLI | Kültür portalı
Çaycuma’da ne var?
Çaycuma’da mutlaka görülmesi gereken yerler. Filyos Antik Kenti. Filyos Kalesi. Kadıoğlu Mozaikleri. Gavur Ambarı ve Ceneviz Mezarlığı. Çayır Köyü Su Mağarası. Velibaba Tabiat Parkı. Filyos Plajı. Daha fazla makale…
Çaycuma hangi ile ait?
Çaycuma, Zonguldak ilinin bir ilçesidir. Bölgedeki en önemli endüstriyel tesisler, 1970 yılında kurulan ve özelleştirme kapsamında OYAK’a satılan ve “OYKA Kağıt Fabrikası” adını alan Türkiye Selüloz ve Kağıt Fabrikaları Anonim Şirketi (SEKA) fabrikası ve Perşembe ilçesi arasındaki Organize Sanayi Bölgesi’dir.
Zonguldak’ta nerede yüzülür?
Yaz aylarında kavurucu sıcaklardan kaçıp serin bir gün geçirmek için tercih edebileceğiniz Zonguldak plajları; Filyos Plajı, Kapuz Plajı, Kozlu Plajı, Erdemir Plajı, Değirmenağzı Plajı, Türkali Plajı, Ilıksu Plajı, Göbü Plajı ve Filyos Beach Resort’tur.
Filyos çayı nereden doğar ve nereye dökülür?
Filyos Çayı’nın doğduğu kaynak Köroğu Çayı’dır. Dere Bolu’nun Dörtdivan ve Gerede ilçelerinden, Ilgaz Dağları’ndan ve Melan Vadisi’nden geçerek Kastamonu’ya girer. Kastamonu’dan Zonguldak’a gelen çay Filyos ilçesinde Karadeniz’e dökülür.
Çaycuma neden kokuyor?
Zonguldak’ta iki ay önce göreve başlayan Vali Ali Kaban, ilk kez ziyaret ettiği Çaycuma’da ilçenin girişinde duyduğu kötü kokunun nedenini sordu. Kokunun kağıt fabrikasından kaynaklandığını öğrenen Vali Kaban, bunun önüne geçmek için tedbir alınabileceğini belirtti.
Çaycuma ne zaman ilçe oldu?
Başka bir rivayete göre ise Yakademirciler ve Velioğlu köyleri sakinlerinin birlikte yaptırdığı “Çay Camii” zamanla Çaycuma adını almış ve ilçe bugünkü adını almıştır. 1883 yılında Çarşamba Divan ismiyle Bartın kazasına bağlanan Çaycuma, daha sonra Devrek kazasına bağlı bir belediye olmuş ve 1.11.
Filyos köy mü?
Filyos, Zonguldak ilinin Çaycuma ilçesine bağlı bir beldedir.
Çaycuma’nın nüfusu kaç?
TUİK verilerine göre 2024 yılı ilçe toplam nüfusu 91.968, ilçe merkezi nüfusu ise 32’dir.
Çaycuma Zonguldak arası kaç kilometre?
Zonguldak-Çaycuma arası mesafe yaklaşık 46 km’dir.
Manda yoğurdu nerede meşhur?
Çaycuma denince akla ilk gelen manda yoğurdudur. Yoğurt, Çaycuma’yı tanıtan Çaycuma halkının kültürünü yansıtan bir sembol haline gelmiştir. Çaycuma, doğal yapısı gereği ekilebilir araziler ve çevresindeki yaylalar ve yeşil alanlar bakımından zengindir.
Zonguldak’ta neyi meşhur hediyelik?
Zonguldak’a özgü hediyelik eşyalardan madenci heykellerinin yanı sıra; tel işlemeli ürünler, devrek borusu ve ipek kumaş işlemeli ürünler de el işçiliği geleneksel sanat motiflerini görebileceğiniz önemli ürünlerdir.
Zonguldak’ta neyi meşhur yiyecek?
Zonguldak’ın meşhur yemekleri: Ereğli Pidesi, Pumpum Çorbası, Kızılcık Çorbası, Tirit, Pırasalı Mantar, Uğmaç Çorbası, Malay, Konserve Tavuk.
Höttürme ne demek?
Telaşlanmayın. Zonguldak köylerinde sıkça pişirilen bir diğer çorba da höttürmdür. Su, un, yumurta ve tuz gibi malzemelerle hazırlanan bu lezzetli mezenin özellikle kış aylarında sıkça yapıldığı bilinmektedir.
Malay nerenin yemeğidir?
“Malay” Zonguldak yemeğinin hazırlanmasında, mısır unu, ekmeklik buğday unu ve/veya tam buğday unu suya katılarak sürekli karıştırılıp pişirilerek elde edilen katı lapa hamuru, bir yemek kaşığı yardımıyla küçük parçalara ezilir ve isteğe bağlı olarak 542 tescilli coğrafi işaretle işaretlenir.