Abdallar Çingene mi?
Abdallar, Türkiye’nin çeşitli yerleşim yerlerinde yaşayan ve kendilerine özgü kültürel değerleri, meslekleri ve yaşam tarzlarıyla bilinen bir topluluktur. Tarih boyunca Abdallar, göçebe yaşam tarzları, meslekleri, görünümleri ve kültürel normları nedeniyle Çingenelerle karıştırılabilmiştir.
Abdal kimlere denir?
Dünyevi menfaatlerden uzaklaşıp Allah yoluna yönelmiş, ricālü’l-gayb adı verilen evliya sınıfına mensup sufiler veya evliyalar hakkında kullanılır.
Abdalların mezhebi nedir?
Ülkütaşır’a göre (Ülkütaşır, 1940) Abdal’ın Alevi caferileri tarikata mensup olup, cem ritüelleri Bektaşiler, Çepniler ve Tahtacılar’ın cem ritüelleriyle aynıdır.
Abdallarin soyu nereden gelir?
Buna göre Abdalların Horasan civarındaki bir Türkmen kabilesine ait olduğu varsayılmaktadır. Abdal kabileleri bir “Türkmen kabilesi” olarak tasvir edilmiş ve Anadolu’nun birçok bölgesine yerleşmiş oldukları belirtilmiştir.
Abdallar Türk mü?
Abdallar şu anlamlara gelebilir: Abdallar (Türkiye), Türkiye’de yaşayan bir Alevi-Türkmen grubu.
Abdallar Türkmen mi?
Kırşehir ve çevre ilçelerde Orta Anadolu Türk kültürünü temsil eden Türkmen gruplarından biri olan Abdallar, Çiçekdağı’nda da temsil edilmektedir.
Abdal hangi dilde?
Arapçada IX. 19. yüzyıldan beri bir tasavvuf terimi olarak kullanılan Abdal kelimesi, “derviş” ve “şahit” anlamına gelen bedîl kelimesinden gelir. Bedîl kelimesinin Arapçadaki çoğulu abdal veya ebdâl’dır.
Abdal Hazretleri kimdir?
Hacı Bektaş Veli’nin önde gelen halifelerinden biridir. Rütbesi Sultanlık, rütbesi “Abdallık”tır. Pir Evi’ndeki görev yeri “Kartal Postu”dur. Bu post, Bektaşi tarikatının on iki cildinin on birincisidir ve diğer adı “Abdal Musa Sultan Postu”dur.
Abdal Musa Alevî mi?
Abdal Musa (Abdal Musa Sultan olarak da bilinir) 14. yüzyılda yaşamış bir Türk evliyasıdır. Ahmed Yesevi’nin derviş ailesinden bir Alevi Türkmen şeyhi olan Pîr-i Horasan Hacı Bektaşi Veli’nin Alevi-Bektaşi tarikatına mensuptur.
Abdal Arapça ne demek?
“Abdal”, “Badal”ın veya daha doğrusu “Badeel”in çoğuludur ve “vekiller”, “peygamberlerin rolünü kısmen değiştirenler” veya “Tanrı dostları” anlamına gelir. Abdallar, Tanrı’ya gerçek, saf inananlardan oluşan bir gruptur. “Abdal”, “Badal”ın veya daha doğrusu “Badeel”in çoğuludur ve “vekiller”, “peygamberlerin rolünü kısmen değiştirenler” veya “Tanrı dostları” anlamına gelir. Abdallar, Tanrı’ya gerçek, saf inananlardan oluşan bir gruptur.
Abdal kelimesi nereden gelir?
Buna göre abdal kelimesinin kökü olan b-d-l fiili harf değişikliğine uğramıştır. Kökeni b-t-l’dir ve kişinin Allah’a olan bağlılığını ifade eder. Abdal aynı zamanda aziz, ibadet eden ve salih anlamına gelir. Geleneklere göre Abdallar Şam’da bulunur.
Abdal kültürü ne demek?
Abdal, Allah dışında dünyadaki her şeyden vazgeçmiş kişidir. Abdalizm aşamasına ulaşmış bir kişi, hakikatin mutlak ve doğrudan bilgisine erişebilir. Bir sosyal figür olarak Abdal, zayıflara, ezilenlere ve ezilenlere yardım eli uzatan ve toplumdaki ahlaksızlığa karşı savaşan bir otoritedir.
Abdal ağası nedir?
Abdal Ağası: Düğünün tüm hazırlıklarını yapan kişidir. Yörede sevilen aileye yakın kişilerden seçilir.
Çingene abdal ne demek?
Abdallara “Roman” denmesinin sebebi yaşam tarzları ve işlerinde benzer olmalarıdır. Aynı zamanda Abdallar bu şekilde hatırlanır çünkü Romanlar gibi onlar da aşırı derecede sosyal olarak dışlanmış ve yoksul gruplara aittir.
Abdal ağzı ne demek?
Bu nedenle bazı yörelerde yerli halk kendi okumaları için “mahalli ağız” veya “çiftçi ağzı”, Abdal’ın okumaları için ise “Abdal ağzı” veya “Teber ağzı” terimlerini kullanmaktadır (Duygulu, 1996).
Çingene diye kimlere denir?
Çingeneler, aslen Kuzey Hindistan’dan gelen ve şu anda çoğunlukla Avrupa’da yaşayan göçebe bir halktır. Türkçe’de “Roma” kelimesi sıklıkla “çingene” anlamında kullanılır.
Çingenece adın ne?
Katar ısınıyor mu? Nerelisin? Sar buçhos tuke? / toro alav also? Adınız nedir?
Çingenelerin kökeni neresi?
Çingenelerin Anadolu’ya ilk geliş tarihleri hakkında kesin bir bilgi yoktur. Sampson’a (1923) göre Çingeneler anavatanları olan kuzeybatı Hindistan’dan Afganistan ve İran üzerinden Anadolu’ya göç etmişlerdir; özellikle 9. yüzyılın sonlarına doğru ve 10. yüzyılın başlarından itibaren ortaya çıkmıştır (Alıntı: Arayici, 2008: 235).
Tahtacılar Çingene mi?
Tahtacılar, Osmanlı İmparatorluğu döneminde ve günümüzde de kısmen ahşap işçiliğiyle uğraşan, genelde Ege ve Akdeniz’in ormanlık bölgelerinde yaşayan Alevi Türkmenlerdir.