İçeriğe geç

Davaları Hangi Mahkemelerde Görülür

Hangi dava hangi mahkemede açılır?

Davanın doğru mahkemede ve doğru başvuruyla açılması gerekir. Örneğin, mülkiyetle ilgili davalar hukuk mahkemelerinde, idari eylem ve işlemlerle ilgili davalar ise idari mahkemelerde açılır. Ceza davaları savcılar tarafından açılır, bireyler tarafından değil.

Sulh hukuk mahkemesinde hangi davalar görülür?

Sulh Hukuk Mahkemesi, belirli özel hukuk davalarını görmek için kurulmuştur ve Asliye Hukuk Mahkemesi olan Ana Mahkeme ile birlikte genel mahkemelerden biridir. Her adliyede Sulh Hukuk Mahkemesi bulunması zorunludur. Kanun aksini öngörmediği sürece, bu mahkeme çekişmesiz hukuki meselelerle ilgilenir.

Asliye mahkemelerinde hangi davalar görülür?

Asliye hukuk mahkemeleri; tapu iptali, meniye müdahale ve imha, tescil, maddi ve manevi tazminat, alacak, itirazın iptali, kamulaştırma, yaş düzeltme, isim düzeltme ve her yıl miktarı ve değeri değişen tapu sicilinin düzeltilmesi davalarına bakar.

Mahkeme yeri neye göre belirlenir?

Kanun aksini öngörmediği takdirde, dava, davalının gerçek veya tüzel kişiliğinin ikametgahının bulunduğu yerdeki mahkemede açılmalıdır. Davanın açıldığı tarihte davalının ikametgahı belirleyicidir. Davalı daha sonra ikametgahını değiştirirse, mahkemenin yargı yetkisi etkilenmez ve sona ermez.

2 sulh mahkemesi hangi davalara bakar?

Bu davalar kira davaları, miras davaları ve ortaklık davalarıdır. Yani kiracı veya ev sahibi tarafların sözleşmelerinde bir sorun veya anlaşmazlık varsa, davaları Ceza Mahkemesi’nde açılır.

1 sulh Ceza Mahkemesi hangi davalara bakar?

Türkiye’deki sulh ceza mahkemelerinde, iki yıla kadar (iki yıl dahil) hapis ve ilgili para cezaları ile bağımsız olarak kararlaştırılan para cezaları ve güvenlik tedbirlerine ilişkin hükümlerin uygulanması için davalar görülmektedir. Ayrıca, özel kanun ve yönetmelikler davayı sulh ceza olarak nitelendirmektedir.

Asliye hangi davalara bakar?

Asliye Ceza Mahkemesi hangi davalara bakar? Asliye Ceza Mahkemesi genellikle küçük ve orta-ciddi suçlarla ilgilenir. Bu mahkeme ceza davalarıyla ilgilenir ve genellikle hırsızlık, saldırı ve hakaret gibi suçları kapsar.

Asliye hukuk mahkemesi nelere bakar örnek?

Asliye hukuk mahkemeleri hangi davalara bakar? İcra takibinin engellenmesi, tapu iptali ve tescili davası, icra ve tanıma davaları, diğer makaleler…

Mahkeme çeşitleri kaça ayrılır?

Buna göre Türk yargı sistemi, yargı organı (ilk derece mahkemeleri, bölge idare mahkemeleri ve Yargıtay), idari yargı (ilk derece mahkemeleri, bölge idare mahkemeleri ve Danıştay), anayasa yargısı (Anayasa Mahkemesi) ve uyuşmazlık yargısı (İtiraz Mahkemesi) olmak üzere üçe ayrılmıştır.

İş mahkemesi hangi davalara bakar?

İş Mahkemeleri; İşçi ile işveren arasında kıdem tazminatı, işten çıkarma tazminatı, fazla mesai ücreti, mobbing ve ücret alacakları gibi uyuşmazlık ve davaların çözümlenmesinden sorumlu mahkemelerdir.

Uyuşmazlık mahkemesi hangi davalara bakar?

1945 yılında çıkarılan 4788 sayılı Kanunun birinci maddesinde Uyuşmazlık Mahkemesinin görevi şu şekilde tanımlanmıştır: Genel mahkemeler, idari mahkemeler ve askeri yargı organları arasında hukuki konulardan doğan görev ve hüküm uyuşmazlıklarını kesin olarak çözmekle görevli bir Uyuşmazlık Mahkemesi kurulmuştur.

Sulh ve asliye arasındaki fark nedir?

Yukarıda açıkladığımız gibi, genel yetkili mahkemeler Sulh Hukuk Mahkemeleri ve Asliye Hukuk Mahkemeleridir. Sulh Hukuk Mahkemelerinin yetkili olduğu davalar kanunda özel olarak listelenmiş ve görev sınırları belirlenmiştir. Asliye Hukuk Mahkemesi, Sulh Hukuk Mahkemesinin yetki alanı dışında kalan tüm davalara bakma yetkisine sahiptir.

Ülkemizde en üst mahkeme nedir?

3.

Hangi mahkeme üstün?

Anayasa’da en yüksek mahkeme olarak yer alan Yargıtay, mahkemelerin karar ve hükümlerini inceleme ve karara bağlama yetkisine sahip olup, kanunla başka bir yargı organına devredilmemiştir.

En yüksek mahkeme hangi mahkemedir?

Yargıtay, kanunun başka bir yargı merciine devretmediği mahkemelerin karar ve hükümlerini incelemek için son mercidir. Ayrıca, kanunla ilk ve son derece mahkemesi olarak kurulan bazı davalara bakar.

Avukata dava hangi mahkemede açılır?

Yukarıda açıklanan tüm hususlar dikkate alındığında, avukatın sözleşme gereği avukatlık ücreti aldığı hallerde yetkili mahkemenin tüketici mahkemesi değil, şüphesiz asliye hukuk mahkemesi olduğu anlaşılmaktadır.

Görevli mahkeme nasıl belirlenir?

Yetkili mahkeme nasıl belirlenir? Yetkili mahkeme, genel mahkemenin mi yoksa özel mahkemenin mi yargı yetkisine girdiği incelenerek belirlenir. Kanunda özel mahkemelerde görülmesi açıkça belirtilmeyen tüm davalar genel mahkemelerde görülür.

Karşı dava hangi mahkemede açılır?

Yukarıda belirtildiği gibi, karşı dava, asıl davanın görüldüğü mahkemede açılır. Orijinal davaya göre, mahkeme bu dava üzerinde de yargı yetkisine sahiptir. Ancak, mutlak yetki kuralı olan bu kuralın istisnaları vardır. Karşı dava, asıl davadaki davacıya karşı, onu davalı olarak adlandırarak açılır.

Her dava için avukat şart mı?

Başka bir deyişle, avukat olmadan dava açılabilir. Baroya avukat atanması için başvurmak veya avukat olmadan dava açmak bireyin özgür seçimidir. Dava açma şartlarına göre, herkes avukata ihtiyaç duymadan dava açmayı seçebilir. Avukat olmadan dava açmak için, dava ile mahkemeye başvurmak yeterlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir